Bemutatkozik az Ipar 4.0 Technológiai Központ

A BME Ipar 4.0 Technológiai Központ egy olyan innovatív kutatás-fejlesztési központ, amely a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) keretein belül működik és fő tevékenységi területei a digitalizáció, valamint az ipar 4.0 technológiák és alkalmazások kutatása, fejlesztése és bemutatása.

A BME I épületében 250m2-en található Központban több, mint 20 ipar4 mintaalkalmazás tekinthető meg működés közben, szemléltetve az ipari digitalizációban rejlő lehetőségeket. A Központ a 2018-as megnyitó óta tartott 300 eseményén több, mint 6500 látogatót fogadott.

A Központ célja, hogy segítse a hazai vállalkozásokat az ipar 4.0 technológiák hatékonyabb alkalmazásában, ezáltal a versenyképesség javításában. Az ipar 4.0 technológiák alkalmazása lehetővé teszi az automatizálást, a robotizálást, a vállalat adat alapú működésének kialakítását, amelyek segíthetnek az ipari folyamatok hatékonyságának és termelékenységének növelésében. A BME Ipar 4.0 Technológiai Központ kiemelt feladatának tekinti, hogy kutatási, fejlesztési, oktatási és tanácsadási tevékenységeivel hozzájáruljon az ipar digitális átalakulásához.

Emellett a Központ az oktatás területén is fontos szerepet tölt be. Az oktatási programok segítenek az egyetemi hallgatóknak és az iparban dolgozó szakembereknek megérteni és alkalmazni az ipar 4.0 technológiákat.

A BME ipar4.0 Technológiai Központ fő célcsoportja azok a kis- és középvállalatok, amelyek szeretnék fejleszteni az ipari folyamataik hatékonyságát és termelékenységét, valamint azok a szakemberek és hallgatók, akik érdeklődnek az ipar 4.0 technológiák iránt, és szeretnének mélyebb ismereteket szerezni ezen a területen.

A Központ folyamatosan együttműködik nemzetközi (pl. Digital Coach projekt a német Bochumi Egyetemmel) és hazai projektekben (digitális termékfejlesztési, intelligens gyártási rendszerek és folyamatok fejlesztése, intelligens szenzorok és adatgyűjtő rendszerek fejlesztése projektek), valamint fontos hazai részvevője a Data-EDIH projektnek. A Data-EDIH az EDIH (European Digital Innovation Hub) 2022 és 2025 között zajló EU-s program részprojektje, amelynek feladata a vállalatok átállítása adatalapú működésre, az ipar 4.0 technológiák alkalmazásának népszerűsítése, valamint az ipar 4.0-val, ipari digitalizáció-val és folyamatszervezéssel kapcsolatos tréningek, konzultációk megszervezése és lebonyolítása.

A BME Ipar 4.0 Technológiai Központ jövőképe az, hogy a hazai iparfejlesztés egyik kulcsfontosságú szereplőjévé váljon, az innováció és az ipari technológiai fejlesztés területén vezető szerepet töltsön be, valamint széles körben elérhető oktatást és tudástranszfert kínáljon partnerei számára.

A Technológiai Központ mintaalkalmazásai

A Központ jelenleg közel 20 ipar4 megoldást mutat be, amelyek részben egyetemi tanszékek által alap ipar4 technológiákból összeállított, ipari problémákra megoldást adó, működő makettek, másrészt ipari partnereink által biztosított, már a gyakorlatban is bizonyított, meg is vásárolható ipar4 megoldások és termékek.